Martinik | |
Departement Martinik (Département de la Martinique) | |
rozloha: 1 100 km2 | počet obyvatel: 436 000 (odhad červenec 2006) |
hustota zalidnění: 396,5 obyv./km2 | přirozený / celkový přírůstek: + 0,73 / + 0,72 % (2006) |
hlavní město: Fort-de-France | jazyky: francouzština (úř.), kreolská francouzština |
typ státu: přímá součást Francie (departement) | správní členění: 4 arrondissementy |
národnosti: černoši a míšenci 90 %, běloši 5 %, Indové, Číňané 5 % | |
náboženství: katolíci 85 %, protestanti 10,5 %, muslimové 0,5 %, hinduisté 0,5 %, ostatní 3,5 % (1997) | |
HDP/obyv.: 14 400 USD (2003) | měna: 1 euro (EUR) = 100 centů |
→ zámořský departement Francie na stejnojmenném ostrově. Hornatý sopečný povrch. Tropické vlhké pasátové podnebí. V horách zbytky tropických pralesů. → Původně osídlen Aravaky, 1502 Kolumbus, od 1635 Francouzi, 1946 francouzský zámořský departement. → Pěstování a zpracování tropických plodin (cukrová třtina Þ rum, roste vývoz banánů). Cestovní ruch. |
důležité odkazy: | |
Parlament: | Département de la Martinique - Conseil Général> |
Všeobecné informace: | CIA - The World Factbook 2006> |
Wikipedia - The Free Encyclopedia> |
zajímavosti: | |
Montagne PeléeMontagne Pelée , sopka na severu ostrova, se tyčí do výšky 1397 m n. m. V roce 1902 způsobil její výbuch jednu z největších přírodních katastrof v novodobých dějinách. Od erupce v roce 1851 byla sopka v relativním klidu – tvořila vlastně jen romantické panorama tehdejšímu výstavnému hlavnímu městu ostrova Saint-Pierre a rozhodně nebyla chápána jako hrozba. V polovině dubna 1902 se začaly projevovat neklamné známky obnovení sopečné aktivity (houstnoucí dým, dunění a sopečný popel) a 5. května se ze sopky uvolnilo množství lávy, která zničila cukrovar nad městem. Ani to ale nevyburcovalo správu St.-Pierre k nějakým záchranným opatřením – naopak uklidňovala obyvatele a pokračovala v přípravách voleb. Obrovská erupce v noci z 7. na 8. května vedla k chaotickému útěku obyvatel města do přístavu a na pobřeží, kde byla očekávána nějaká pomoc. V 7.50 hod. došlo k další erupci, vrchol sopky byl explozí rozmetán a z kráteru se vyvalilo obrovské množství žhavé hmoty. Mračno sopečného materiálu a rozžhavených plynů (pyroklastický proud) stékalo rychlostí 500 km/hod. po svazích sopky a v několika sekundách spálilo město i jeho obyvatele. Kdo nezemřel na místě, uvařil se v moři. Z 29 000 obyvatel města přežil katastrofu jediný člověk – vězeň, který byl v době výbuchu v podzemní kopce místního vězení. Pelée se poté na dalších 27 let odmlčela, poslední erupce byla zaznamenána v roce 1929. Město Saint-Pierre bylo obnoveno, ale nikdy už nedosáhlo původní velikosti ani významu (dnes má asi 6000 obyvatel). (s využitím Kůrka, A: Martinik, s. 170 – 173, Lidé a Země, č. 3/1997) Marie-Josèphe-Rose Tascher de la PagerieMarie-Josèphe-Rose Tascher de la Pagerie (* 23. 6. 1763 Les Trois-Ilets, Martinik, + 29. 5. 1814, zámek Malmaison u Paříže, Francie), pozdější manželka Napoleona I., francouzská císařovna Josefína, se narodila a do 16 let žila na Martiniku. Rodina de la Pagerie vlastnila plantáž zvanou v té době Petite Guinée (Malá Guinea) – asi 300 hektarů půdy a 200 otroků –, na které se pěstovala cukrová třtina, kávovníky a indigo. V letech 1796 – 1810 byla Josefína manželkou Napoleona Bonaparte, 2. 12. 1804 byla v Notre-Dame korunována francouzskou císařovnou. Prostřednictvím vnučky Josefíny (dcery syna z prvního manželství Eugène de Beauharnais), která se stala manželkou švédského krále Oskara I., je přímým předkem současných vládnoucích rodin v Belgii, Švédsku, Dánsku, Norsku, Lucembursku a Lichtenštejnsku. Výroba rumu Výroba rumu na Martiniku započala někdy v polovině 17. století a je spojena s pěstováním cukrové třtiny, kterou do oblasti Karibiku přivezl Kolumbus. Cukrová třtina je tropická tráva původem z Indonésie. Rum se vyrábí především z melasy z cukrové třtiny, což je odpad z třtiny po první krystalizaci. Takovýto rum nese označení rum industriel. Pro Martinik je specifické, že rum se zde vyrábí i ze samotné šťávy z cukrové třtiny, je to specifický typ rumu označovaný jako rhum agricole. V minulosti se melasa z cukrové třtiny používala jako oficiální platidlo. Kupovali se za ni otroci z Afriky, kteří pak sloužili jako levná pracovní síla na plantážích s cukrovou třtinou. Nejslavnější éra výroby rumu na ostrově proběhla ve 20. letech minulého století, impulsem pro výrobu byla především 1. světová válka. V té době bylo na ostrově přes 120 lihovarů. Dnes je na Martiniku něco kolem 60 lihovarů a pěstování třtiny, výroba cukru a rumu zaměstnává přes tři a půl tisíce lidí. Nejznámější lihovar Dillon se nachází v hlavním městě Fort-de-France. Byl založen v roce 1690 a je spojen s rodinou de Montgeralde, z které pocházela i císařovna Josefína, manželka Napoleona I. Mezi další velké lihovary patří Depaz v Saint-Pierre nebo lihovar Rhum Clément , pověstný tím, že se tu po válce v Perském zálivu sešli k jednání tehdejší francouzský prezident F. Mitterrand a prezident Spojených států G. Bush. Všechny lihovary jsou zároveň turistickými atrakcemi, je možné si je prohlédnout a také si zde jejich rum zakoupit. Lihovary vyrobí kolem 12 miliónu litrů rumu za rok. Veškerá produkce je spotřebována na ostrově nebo vyvezena do Francie. (zpracovala Radka Macháňová, 2005) | |
poslední aktualizace: | |
16.02.2007 |